Το σκεφτήκατε, το ξανασκεφτήκατε, έγινε η πρόταση γάμου (λογικά για να διαβάζετε αυτό το άρθρο είπατε το ΝΑΙ), και πλέον το μόνο που μένει είναι να οργανώσετε την δικιά σας μοναδική ημέρα, αυτή την ημέρα που θα ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας.

wedding

Και το ερώτημα είναι ένα. Να αγχωθείτε ή να οργανωθείτε. Φυσικά και η απάντηση βρίσκετε στο δεύτερο, δηλαδή στην σωστή οργάνωση. Χαλαρώστε, πάρτε βαθιές ανάσες και ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφουμε παρακάτω. Όταν η οργάνωση γίνεται από την αρχή, είναι ολοκληρωμένη και έχει τα σωστά βήματα τότε να είστε σίγουροι ότι και θα αποφύγετε το περιττό άγχος και θα απολαύσετε (όπως πρέπει) την δικιά σας ξεχωριστή ημέρα.

Ξεκινήστε την οργάνωση ορίζοντας την ημερομηνία του γάμου σε συνεννόηση με τους γονείς, βρίσκοντας τον κουμπάρο και φτιάξτε την δικιά σας λίστα εργασιών. Ο ορισμός της ημερομηνίας του γάμου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 8 μήνες πριν. Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι το κόστος της δεξίωσης εξαρτάται τόσο από τα μενού και τους καλεσμένους όσο και από την ημέρα. Οι πιο ακριβές ημέρες συνήθως είναι Σάββατο και Κυριακή. Πιο οικονομική συνήθως είναι η Παρασκευή και οι υπόλοιπες ημέρες ακολουθούν. Συνεννοηθείτε με τους γονείς, με τον κουμπάρο και ξεκινήστε την προετοιμασία. Πριν ορίσετε την ημερομηνία θα πρέπει να επικοινωνήσετε τόσο με την εκκλησία όσο και με την αίθουσα δεξιώσεων της προτίμησής σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι η ημερομηνία είναι ελεύθερη. Αν καταλήξετε σε ημερομηνία ξεκινάτε με την δημιουργία της λίστας εργασιών.


 

Δημιουργήστε κοστολόγιο. Δημιουργήστε έναν αναλυτικό κατάλογο εξόδων (ο οποίος σίγουρα θα διαφοροποιηθεί) αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε εναν έλεγχο του τι θα πρέπει να πληρώσετε, ποιές είναι οι υποχρεώσεις σας, τι θα πρέπει να πληρώσετε και σε ποιόν. Θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας οτι σίγουρα θα προκύψουν και τα έξοδα τις τελευταίας στιγμής, οπότε θα ήταν καλό να κρατήσετε κάποια χρήματα στην άκρη. Ο αναλυτικός κατάλογος εξόδων που θα δημιουργήσετε θα πρέπει να ενημερώνετε συνεχώς για όποιο νέο ή αναλυτικό έξοδο προκύψει ώστε να έχετε στο τέλος έναν συγκεντρωτικό πίνακα εξόδων.

Η εκκλησία και ο χώρος της δεξίωσης. Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε την έρευνα και για τα 2 παράλληλα στην αρχή, ώστε να είστε σίγουροι ότι η ημερομηνία που επιλέξατε είναι διαθέσιμη. Επιλέξτε την εκκλησία, επικοινωνήστε με το κέντρο δεξιώσεων και κανονίστε τα ραντεβού σας. Για τις τιμές, τα μενού και τις δυνατότητες θα σας ενημερώσουν από το πρώτο ραντεβού με προϋπόθεση ότι γνωρίζεστε (έστω περίπου σε πρώτη φάση) το επόμενο βήμα, δηλαδή τον αριθμό των καλεσμένων.

Ο αριθμός των καλεσμένων θα πρέπει τουλάχιστον στην αρχή να είναι έστω και ‘’στο περίπου’’ γνωστός. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και στον ορισμό της τιμής από το κέντρο ρόλο παίζουν και τα άτομα που θα είναι καλεσμένοι σας. Φυσικά ο αριθμός των καλεσμένων έχει μεγάλη σημασία στην επιλογή του κέντρου, αφού όλες οι αίθουσες έχουν και ένα όριο χωρητικότητας. Αν λοιπόν αποφασίσετε να κάνετε γάμο με πάνω από 800 άτομα, αυτομάτως οι επιλογές σας περιορίζονται.

Επόμενο βήμα είναι το νυφικό. Μια εντελώς διαφορετική κατηγορία από το κουστούμι του γαμπρού, αφού σε αντίθεση με την νύφη, ο γαμπρός αγοράζει το κουστούμι του τελευταία στιγμή. Η διαδικασία επιλογής του νυφικού είναι μια τέλεια ευκαιρία για μια βόλτα με τις φίλες σας. Δείτε, συγκρίνετε, δοκιμάστε και αποφασίστε. Δεν χρειάζεστε να το σκέφτεστε πολύ. Συνήθως αν δείτε κάποιο στην αρχή που θα σας κάνει το μαγικό κλικ, όσα και να δοκιμάστε μετά θα επιστρέψετε στο ίδιο. Οπότε κρατήστε το πρώτο σαν επιλογή στο μυαλό σας, και τις υπόλοιπες δοκιμές βάλτε τις σαν δικαιολογία για βόλτα με τις φίλες σας. Φυσικά θα πρέπει μετά την επιλογή του νυφικού να μπείτε στην διαδικασία του να βρείτε τα κατάλληλα παπούτσια και αξεσουάρ. Κλείστε ραντεβού με τον κομμωτή/κομμώτρια, τον μακιγιέρ και την αισθητικό σας για δοκιμές.

Τα προσκλητήρια. Η έρευνα για τα προσκλητήρια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί περίπου 2 μήνες πριν τον γάμο. Μπορείτε να διαλέξετε από δείγματα, να δημιουργήσετε δικά σας σχέδια (προσοχή στο κόστος,αφού σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο), ή προσαρμόστε τα σχέδια που υπάρχουν στα μέτρα σας. Διαλέξτε το κείμενο που θέλετε και αυτό που σας εκφράζει και προχωρήστε στην εκτύπωση. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να λάβετε –λίγο- υπόψιν σας και τους καλεσμένους. Τι εννοώ; Αν έχετε αρκετούς καλεσμένους μεγαλύτερης ηλικίας, η επιλογή ενός πολύ μοντέρνου σχεδίου σίγουρα δεν θα τους ενθουσιάσει. Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοστείτε με βάσει τις ‘’ιδιαιτερότητες’’ των καλεσμένων. Δεν νομίζω η γιαγιά από το χωριό να εκτιμήσει ιδιαίτερα μια πρόσκληση με μια φωτογραφία σας με μαγιό συνδυάζοντας το ότι η δεξίωση θα γίνει στην παραλία. Οπότε ή μην καλέσετε την γιαγιά, ή μην κάνετε την δεξίωση στην παραλία. Φυσικά το συγκεκριμένο παράδειγμα εξαρτάται και από το πόσο χιούμορ διαθέτει η γιαγιά… Τα προσκλητήρια θα πρέπει να μοιραστούν έναν μήνα πριν το γεγονός. Όταν θα επικοινωνήσετε στην εκτύπωση των προσκλητηρίων θα πρέπει να έχετε καταλήξει στον αριθμό των καλεσμένων. Θα πρέπει πάντα να εκτυπώνετε παραπάνω προσκλητήρια από αυτά που υπολογίζετε ότι θα χρησιμοποιήσετε, αφού ακόμα και αν δεν έχετε ξεχάσει κάποιον μπορεί να μην γραφτούν κάποια σωστά ή να χαλάσει κάποιο κατά λάθος. Η διαφορά εξάλλου στην τιμή θα είναι ελάχιστη.

Επόμενο βήμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι η διακόσμηση. Σίγουρα θα πρέπει να το αναθέσετε σε κάποιον επαγγελματία ώστε να είστε σίγουροι και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Αυτό που θα πρέπει εσείς να κάνετε είναι να διαλέξετε το θέμα της διακόσμησης μέσα από προτάσεις που θα σας κάνουν οι ίδιοι.

Μπομπονιέρες. Μπορείτε να τις παραγγείλετε από εκεί όπου θα πάρετε το νυφικό σας, τα προσκλητήρια σας, από φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να τις φτιάξετε μόνοι σας αν έχετε διάθεση παρέα και χρόνο (το κόστος δεν θα μειωθεί και πολύ οπότε το μόνο κίνητρο που μένει είναι η χαρά της παρέας). Φυσικά ότι θα πάρετε περισσότερες από τον αριθμό των καλεσμένων και σίγουρα θα πρέπει να βρείτε κάποιον καλό σας φίλο που θα τις μοιράσει.

Φωτογραφία και βίντεο. Εκεί θα σας κατευθύνουν καλύτερα αυτοί που έχουν γνώση και εμπειρία. Δηλαδή οι επαγγελματίες του είδους. Θα πρέπει να πάρετε την γνώμη πολλών ή μόνο από έναν αν τα δείγματα δουλειάς που σας δείχνει σας καλύπτουν. Το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής πέραν του κόστους θα πρέπει να είναι σίγουρα η μέχρι τώρα εμπειρία του. Οι δουλειές που θα σας δείξει δεν μπορούν να πουν ψέματα. Αν σας αρέσουν και θέλετε κάτι παρόμοιο, σίγουρα μπορεί να το ξανακάνει. Να είστε προσεκτικοί στο τι περιλαμβάνει η τιμή. Πόσα άλμπουμ, πόσες φωτογραφίες και γενικότερα τι έξτρα χρεώσεις υπάρχουν. Για παράδειγμα η φωτογράφιση την επόμενη ημέρα. Συμβουλή: Κάντε την φωτογράφιση μια άλλη μέρα για να είστε ήρεμοι την ημέρα του γάμου. Φυσικά θα πρέπει να ξαναντυθείτε νυφούλα και γαμπρός αλλά χαλάλι…

Βέρες και στέφανα αν και πολλοί τα συνδυάζουν είναι ένα εντελώς ξεχωριστό κομμάτι αφού τα στέφανα παραδοσιακά εντάσσονται στα έξοδα του κουμπάρου ενώ οι βέρες στα δικά σας. Ας ξεκινήσουμε από τα στέφανα τα οποία θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι θα τα χρησιμοποιήσετε για περίπου 25 λεπτά σε όλη σας την ζωή. Εκτός αυτού δεν τα πληρώνετε εσείς αλλά ο κουμπάρος. Θα πρότεινα να του δείξετε τα σχέδια (3-4 επιλογές) που σας αρέσουν και ας αποφασίσει αυτός βάσει και της οικονομικής του δυνατότητας. Στις βέρες μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Υπολογίστε ότι θα πρέπει να τις παραγγείλετε περίπου έναν μήνα πριν τον γάμο. Οι βέρες είναι καθαρά συνδυασμός γούστου νύφης και γαμπρού και οι αγαπητές νύφες δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι (λογικά) θα την φοράνε και οι δυο για μια ζωή. Θα πρέπει λοιπόν να βρείτε κάτι που ταιριάζει και στους δύο. Σε όλες τις βέρες έχετε την δυνατότητα χάραξης στο εσωτερικό κάτι συμβολικού για εσάς. Το κόστος διαμορφώνεται από το πόσο είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε ξεκινώντας για το ζευγάρι από περίπου 300-400€ και μπορείτε να καταλήξετε σε κάτι με πολλά μηδενικά στο τέλος. It’s up to you…

Δώρο για τον κουμπάρο/κουμπάρα πήραμε; Το δώρο των κουμπάρων είναι ένα από τα έξοδα που θα πρέπει να εντάξετε στην αρχική λίστα σας. Θα είναι καλύτερο να συνεννοηθείτε με τον κουμπάρο ή την κουμπάρα ώστε να του δώσετε ένα δώρο πραγματικά χρήσιμο. Τα τελευταία χρόνια παραμένουν στα ύψη τα προϊόντα τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, laptops κ.λπ).

Και φτάνουμε προς το τέλος επιλέγοντας το νυφικό αυτοκίνητο. Επιλέξτε ανάμεσα σε λιμουζίνες, εκκεντρικά αυτοκίνητα ή το αυτοκίνητο των ονείρων σας και κάντε εντυπωσιακή την είσοδό σας στην εκκλησία. Απευθυνθείτε σε επαγγελματίες οι οποίοι θα σας λύσουν και το πρόβλημα που θα είχατε αν είχατε στολίσει κάποιο δικό σας αυτοκίνητο, δηλαδή το πρόβλημα του οδηγού.

Καλή επιτυχία και να θυμάστε δυο πράγματα:

  • Όσο πιο σωστή οργάνωση κάνετε, τόσο πιο ιδιαίτερη θα είναι η ημέρα του γάμου σας.
  • Η ημέρα και η νύχτα του γάμου σας είναι μόνο μια. Κοιτάξτε να την απολαύσετε.

 

Επιμέλεια: Δερουκάκης Μανώλης