Ο πολιτικός γάμος έχει σίγουρα μπει στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια για τα καλά αφού ολοένα και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν την οδό του Δημαρχείου για την έναρξη και επισφράγιση της νέας τους ζωής.
Αν για οποιοδήποτε λόγο επιλέξετε ότι αυτό είναι που σας ταιριάζει καλό είναι να αντιμετωπίσετε τον πολιτικό γάμο με την δέουσα προσοχή αφού αποτελεί μια εξίσου ιδιαίτερη στιγμή για το ζευγάρι και σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Σίγουρα δεν θα απολαύσετε τον ρομαντισμό ενός παραμυθένιου γάμου με καλεσμένους, νυφικό αυτοκίνητο και τα σκαλιά της εκκλησίας αλλά εφόσον το αποφασίσατε θα πρέπει να το οργανώσετε, να το απολαύσετε και να το διασκεδάσετε.
Για την τέλεση του πολιτικού γάμου θα χρειαστείτε άδειες οι οποίες εκδίδονται από τον δήμο της πρόσφατης κατοικίας των μελλόνυμφων. Για την έκδοση των αδειών θα χρειαστείτε:
- Λογαριασμό από ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό εφορίας του τρέχοντος έτους που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας
- Ληξιαρχική πράξη γέννησης
- Συμπλήρωση αίτησης για έκδοση αδειών γάμου. Για την συμπλήρωση της αίτησης θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζετε την ημερομηνία τέλεσης του γάμου.
- Παράβολο χαρτοσήμου που καταβάλετε στον Δήμο
- Αγγελία γάμου δημοσιευμένη σε μια ημερήσια εφημερίδα.
Οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξετε:
- Πριν προγραμματίσετε τις ημερομηνίες θα πρέπει να έχετε απευθυνθεί στον Δήμο όπου θα τελεστεί ο γάμος, διότι αρκετοί δήμοι έχουν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες για την τέλεση των γάμων. Οι πολιτικοί γάμοι συνήθως γίνονται πρωί ή μεσημέρι σε κάποια αίθουσα του Δήμου. Βάσει νόμου τα πιστοποιητικά τέλεσης του γάμου αλλά και όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει στον χώρο του δημαρχείου παρουσία είτε του Δημάρχου είτε συνήθως του αρμόδιου αντιδήμαρχου, των μαρτύρων και του αρμόδιου υπαλλήλου για την τέλεση πολιτικών γάμων. Μπορείτε όμως και πλέον αρκετοί είναι οι δήμοι που δίνουν την δυνατότητα για την τέλεση πολιτικών γάμων εκτός δημαρχείου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπογράψετε τα απαραίτητα έγγραφα στον χώρο του δημαρχείου όπως προβλέπεται και στην συνέχεια μπορεί να γίνει μια δεύτερη τελετή εκτός δημαρχείου όπου θα έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι έχετε συνεννοηθεί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, έχετε καθορίσει τις ημέρες και τις ώρες και φυσικά ο δήμος στον οποίο απευθύνεστε επιτρέπει την τέλεση γάμων εκτός δημαρχείου.
- Για την κατάθεση των αιτήσεων και όλων των απαραίτητων εγγράφων θα πρέπει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να προσέρχεται στις υπηρεσίες του δήμου κρατώντας απαραίτητα την ταυτότητά του.
- Το ζευγάρι θα πρέπει να δηλώσει πριν τον γάμο το επώνυμο των παιδιών που θα γεννηθούν. Καλό θα είναι να το έχετε συζητήσει και ξεκαθαρίσει από πριν.
- Η άδεια γάμου εκδίδεται μετά από 7 περίπου ημέρες και ισχύει για 6 μήνες. Ο γάμος θα πρέπει να δηλωθεί στο Ληξιαρχείο του τόπου τέλεσής του εντός 40 ημερών.
- Μην ξεχάσετε ότι θα πρέπει την ημέρα τέλεσης του γάμου να έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας και έναν μάρτυρα είτε φίλο είτε συγγενή.
Λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν την διαφορά:
Καλό θα ήταν να μην καλέσετε συγγενής, θείους θείες κ.λπ αλλά φίλους. Επιλέξτε 10 καλούς φίλους σας και ζητήστε τους να είναι δίπλα σας στην όμορφη αυτή στιγμή σας. Βγάλτε φωτογραφίες, κάντε πλάκα και μετά την τελετή κανονίστε να πάτε για ποτό όλοι μαζί (με τους φίλους και όχι με τις θείες για ευνόητους λόγους).
Last tip:
Μπορεί να μην είναι θρησκευτικός γάμος με όλα όσα τον συνοδεύουν αλλά κανείς δεν σας απαγορεύει να σας μείνει αξέχαστος. Βγάλτε φωτογραφίες, φτιάξτε ένα σύντομο βίντεο και αφιερώστε χρόνο. Ένα party με 10 φίλους μετά την τελετή μπορεί να σας μείνει αξέχαστο.
Έτσι για την ιστορία:
To 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Έως τότε ίσχυε η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος), που είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ” του Σοφού το 893 μ.Χ. («Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας»). Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του ’30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.
Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας μόνο τον θρησκευτικό γάμο έως το 1982, παραβίαζε τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και δημιουργούσε μία σειρά από προσωπικά αδιέξοδα σε αλλόθρησκους, άθεους και όσους ήθελαν να συνάψουν τέταρτο γάμο. Η αναγνώριση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου «Κυβέρνηση της Αλλαγής». Μία βαθιά εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, αλλά και μία πράξη συμβιβασμού με ένα προαιώνιο θεσμό, όπως η Εκκλησία.
Θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982), που κατέστησε ίσου κύρους τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο (διαζευκτικό σύστημα), χωρίς ο νομοθέτης να προχωρήσει στο υποχρεωτικό του πολιτικού γάμου, όπως ζητούσε η προοδευτική διανόηση και ήταν το καθεστώς στις Δυτικές Χώρες. Μεγάλη ήταν η αντίδραση στο χώρο της Εκκλησίας, η οποία κάμφθηκε από τη διάθεση συνδιαλλαγής του τότε αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Με το Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την τέλεση του πολιτικού γάμου.
Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε στις18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας, μεταξύ της ντόπιας Σταματούλας Πλακίδα και του Δημήτρη Μαύρου από τη Νάξο.
Επιμέλεια: Δερουκάκης Μανώλης